Tykästyin kovasti talviseen roikkopipooni, joten tässä keväällä sitten koin tarvetta saada samanlaisen kevyempänä versiona. Kokeilin Hemtexin puuvillalankaa neulomiseen, joka olikin ihan kelvollisen tuntuista lankaa. Pipo syntyi vanhasta muistista, mutta en kyllä nyt muista silmukoiden määrää tai puikkojen kokoa. 

 

 

 

Tein Kinuskikissan ohjeella Pikkusiskon sipulipiirakkaa, joka olikin varsin mainio kokeilu. Koska tein uunipellillisen, tein pohjan 1,5 kertaisena ja täytteen 2 kertaisena. Tähän kirjoitettuna ohje on uunipellilliselle ja siinä on pieniä muutoksia verrattuna alkuperäiseen ohjeeseen.

Sipulipiirakka


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2,25 dl graham-jauhoja
1,5 dl mustaleima-juustoraastetta
225 g voita
0,75 dl vettä

Täyte:
1 kg sipulia
6 munaa
400 g ranskankermaa
1,5 dl maitoa
5 dl mustaleima-juustoraastetta
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
½ tl muskottipähkinää

Pinnalle:
200 g Pikkusisko-valkosipulijuustoa
½ ruukkua tuoretta timjamia


Sekoita jauhot ja juustoraaste keskenään. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Esipaista pohjaa 8 min uunissa 200 asteessa.

Silppua sipuli pieneksi ja paista voissa pannulla. Levitä sipuli pohjan päälle ja kaada muut keskenään sekoitetut täytteen ainekset piirakan päälle. Leikkaa Pikkusisko-juustosta viipaleita (itse käytin apuna pehmeälle juustolle tarkoitettua höylää) ja levitä palat tasaisesti täytteen pinnalle. Silppua päälle timjamia.

Paista 200 asteessa 30 min tai niin kauan, että pinta on kauniin kullanruskea.


-Nna-