Yksi jouluaattoon liittyvistä rituaaleista on karjalanpiirakoiden leipominen. Aattona tehtäessä ne ovat tuoreita ja ihania, vaikka oikeasti ovat ihan hyviä myös pakkasesta lämmitettynä. Aina ennen teimme niitä äidin kanssa yhdessä niin, että äiti pyöritti pohjat ja minä täytin ja rypytin. Nyt tein piirakoita ihan yksinäni ja niistä tuli tuollaisia ihme puikuloita. Sitten totesin, että ehkä jokaiselle piirakantekijälle muodostuu oma yksilöllinen "käsiala" niiden tekemiseen. Kirjoitin ohjeenkin näiden tekoon ja innostuin lisäilemään siihen kaikkia omia havaintoja.

 

 

Tein piirakat Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon Leivotaan yhdessä kirjaa mukaillen. Satsistani syntyi n. 4 pellillistä piirakoita.

 

Karjalanpiirakat

 

Riisipuuro

4,5 dl riisiä

2,5 l punaista maitoa

2 tl suolaa

 

Kuori

4 dl kylmää vettä

3 tl suolaa

11 dl ruisjauhoja

 

Keitä ensin puuro. Haudekattila on ihan pop tässä kohtaa, mutta onnistuu ilmankin. Laitoin riisit ja 2 l maitoa kattilaan. Keittelin hiljakseen n. tunnin ajan. Lisäsin sen viimeisen ½ litraa maitoa, kun puuro alkoi sitä kaipaamaan. Lopuksi lisätään suola. Alkuperäisessä ohjeessa riisiä keitetään ensin hetki vedessä, mutta meillä ei tehdä niin.

Sitten tehdään taikian. Sekoitetaan käsin vesi, suola ja jauhot. Taikina pyöritellään pötköksi ja jaetaan sopiviksi palasiksi. Ohjeen mukaan tuosta takinasta pitäisi tulla n. 50 palasta. Palat pyöritellään palloksi ja painetaan ne kädellä jauhoissa litteiksi kakkaroiksi. Laita kakkarat työpöydälle muovin alle. Otetaan piirakkapulikka ja kaavoidaan kakkarat ohuiksi pyöreiksi (tai puikuloiksi kuten minä teen tai jotkut huijarit käyttävät jopa pastakonetta tässä kohti) piirakankuoriksi. Itse käytän pulikoitaessa reilusti jauhoja, vaikka ohjeessa niin ei tehdäkkään. Valmiit pohjat kootaan limittäin pinoksi odottamaan täyttöä. Jos olet yksin leipomassa voi laittaa päälle muovin, etteivät ne kuivu liikaa.

Piirakan keskelle laitetaan puuroa piirakan muotoon ja reunat käännetään päälle. Sitten reunat rypytellään. Itse aloitan rypyttämisen keskeltä, menen piirakassa ylöspäin ja käännän sitten piirakan toistaen toimenpiteen. Äiti taas rypyttää koko piirakan kerralla. Piirakat paistetaan 300 asteen lämmössä 15 - 20 minuuttia. Piirakka on kypsä kun puuron päälle tulee ruskeita pilkkuja. Kypsät piirakat kastetaan voi-maitoseoksessa ja laitetaan kulhoon hautumaan, voipaperilla ja liinalla peittäen. Itse laitan piirakat hetkeksi ritilälle valumaan kastamisen jälkeen, niin niistä ei tule minun makuun liian kosteita. Tarjoa piirakat lämpimänä munavoin kanssa.

 

-Nna