Eräälle ihmiselle lupasin kirjoittaa reseptin tähän mahtavaan leipään. Lisään sen tännekkin, jos joku muukin haluaa kokeilla. Leipä on varsin herkullista.

 

1866806.jpg

 

Jukka Blomqvist & Auri Hakomaa
Keskiajan keittiön salaisuudet

Hapatettu sipulileipä

Juuri 200 g vehnä- tai spelttijauhoja
3 dl vettä
1 dl asidofiluspiimää
50 g valkosipulia

Varaa aikaa juuren hapattamiseen kolme päivää. Sekoita vehnäjauhot huolellisesti kädelämpoöiseen veteen ja piimään. Murskaa valkosipulin kynnet. Peitä astia kelmulla. Anna seistä 24 h huoneenlämmössä. Ruoki juurta seuraavana päivänä jauhon ja veden sekoituksella, jossa on

50 g vehnäjauhoja
50 g spelttijauhoja
1 dl vettä

Peitä ja anna seistä huoneenlämmössä toiset 24 h. Ruoki juurta seuraavana päivänä vielä kerran, kuten edellä, ja anna seistä huoneenlämmössä vielä yhden vrk:n ajan.

Leipä 400 g juurta
800 g vehnäjauhoja
5,5 dl vettä
10 g hiivaa
suolaa
250 g pieneksi pilkottua sipulia
suolalastuja tai karkeaa suolaa

Pane jauhot, suola ja hiiva kulhoon ja vatkaa 6 minuuttia kierrokislla 2 (kun asteikko on 1-10). Lisää sipuli ja sekoita hetki. Lisää kylmä vesi ja juuri ja vatkaa 2 min. kierroksilla 4-5. Anna taikinan nousta tunnin ajan kelmulla peitetyssä vuoassa, lämpimässä vedottomassa paikassa. Nosta taikina kulhosta työpöydälle ja jaa se kuuten osaa (taikinasta tulee 6 leipää). Nostele jokaisen osan reunat kompassimaiseseti myötäpäivään taikinapalan kesekelle. Survo kevyesti kämmenpohjilla, kunnes jokaisen palan neljä reunaa on nostettu kahdeksan kertaa. Ripota pinnalle suolalastuja, ja upota leipvät vehnäjauhoon paistopinnasta.

Halutessasi voit myös leikata leipien paistopinnalle terävällä veitsellä haluamasi kuvioinnin. Nostata leipiä liinan alla noin 20 min. Paista uunissa 250 asteeessa n. 25 min.

Juurta voi kerralla tehdä enemmänkin. Se säilyy erinomaisesti jääkaapissa, kulhossa kannen alla, tai sitä voi jopa pakastaa. Se tarvitsee kuitenkin aina ruokintaa herätäkseen.

 

-Nna