Tässä eräs päivä anoppi ja nuorempi lankoni olivat meillä kylässä. Anoppi aina hemmottelee meitä kaikenlaisilla herkuilla savonmaalla käydessämme. Sainkin jostain aamuvuoron jälkeen energiaa leipomista varten. Jääkaapista ei vain meinannut löytyä mitään tarvikkeita "normaaleihin" leipomuksiin. Siispä päädyin tähän piirakkaan, jota olen nähnyt tehtävän vain kotitaloustunneilla, jolloin piti harjoitella marengin valmistusta.
Varoituksen sana, piirakka oli hyvää, mutta älyttömän makeaa.
Kirjasta Leivotaan yhdessä, Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen
Sitruunapiiras
Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita
1 rkl vettä
Täyte:
4 keltuaista
2 dl sokeria
2 sitruunan mehu (itse kätyin tiivistettä)
4 rkl voita (itse laitoin ehkä ruokalusikallisen)
2 rkl vehnäjauhoja
Päälle marenki:
4 valkuaista
8 rkl sokeria
Sekoita käsin vehnäjauhot, sokeri, sekä pehemä voi keskenään ja lisää vesi. Painele taikina matalaa, mieluiten irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. (Suosittelen, ei meinannut pohja lähteä irti tuosta omasta vuoasta). Paista 200 asteen lämmössä noin 15 min.
Sekoita kaikki täytteen aineet kesekenään kattilassa ja anna seoksen kuumentua kiehumispisteeseen. Täytä piiras kiisselillä.
Vaahdota marenkiseoksen valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken. Nosta marenkiseos nokareina piiraan päälle ja pane piiras uuniin vielä 10 minuutiksi.
Tarjoa piiras kylmänä.
-Nna-
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.