Tänään tuli ihanaa postia. Sain #neulonnan ystävänpäivän asustevaihdossa Saijalta ihastuttavan leskenlehtihuivin. Kortissa ei ollut irkkinikkiäsi, mutta toivottavasti kiitos tavoittaa tätä kautta. Tykkään huivista valtavasti. Se on Dropsin alpakkaa ja tuntuu ihanan pehmeältä. Väri on keväisen keltainen, joka sopiikin hyvin juuri leskenlehtihuiviin. Ja se on suorakaiteen muotoinen. Kerroinkin siinä, etten oikein osaa itselleni sen muotoisia huiveja neuloa, vaikka olen juuri sellaista kaivannut nahkatakin kanssa pidettäväksi. Ja se on juuri sopivan ohkainenkin ja tarpeaksi leveä, jos haluaa joskus hartioilla pitää. Kuva vain ei tee oikeutta sille.

Hamsutöitä taidan esitellä joku toinen kerta, mutta tässä on muutama jo tammikuussa valmistunut tiskirätti. Oranssi-keltaiseen meni 28 g ja punaiseen 23 g. 100% puuvillalankaa.

Tänään tutustuin kaupunkini omaishoitosysteemiin. Ihmettelen miten omaishoitajat jaksavat. Lain mukaan omaishoitajille pitää järjestää 3 vapaapäivää kuussa. Mutta ainakin täällä se edellyttää, että hoidettava vaatii ympärivuorokautista hoitoa. Jos hoidon tarve on pienempi, ei myöskään vapaapäiviä tipu.

Jos et halua laittaa muistihäiriöistä omaistasi laitokseen niiksi päiviksi, voit viedä hänet päivätoimintaan. Se on käytännössä kuin lapsen tarhapäivä, eli joku 8 h. Mutta jos haluat hoitajan kotiin, voit saada 3 sadan euron arvoista palveluseteliä. Niitä ei saa käyttää saman päivän aikana ja niillä voi sitten ostaa yksityisen hoitajan kotiin. Kuulema sillä rahalla saa n. 3 ja ½ tuntia sitä palvelua.  Kai se virallisesti täyttää lain vaatimukset, mutta tuntuu hullulta. Siinä ajassa ei paljoa ehdi tekemään. Varsinkin, kun muistihäiriöiselle tuollainen yhtäkkinen laitoshoitoon joutuminen voi tehdä paljon hallaa.

Opin myös, että omaishoidon tuki katsotaan sivutuloksi ja se on verotuksen alaista tuloa. Silloin siitä lähtee melkein puolet pois heti. Vuonna 2007 kaupungissani luokassa 4 eli laitoshoitoa vaativan omaisen hoidosta sai 1300 e. Nyt se oli muutamalla satasella noussut, mutta jää selvästi alle kahden tonnin. Jääkööt päivän paasaus tähän.

-Nna