Sain Ukkosen mummolta ruisleivän juuren. Minusta on ihan uskomattoman hienoa, että se juuri on on tehty vuonna 1977 alkuvuodesta. Eli juureni on lähtöisin taikinasta, joka on minua huomattavasti vanhempi. Eilen sitten leivoin ensimmäiset leiät puolikkaalla takinalla. Jälkikäteen huomasin laittaneeni liikaa jauhoja ja jättäneeni yhden kohotuksen välistä. Sen vuoksi leivästä tuli vähän tintsakkaa, mutta se maistui siitä huolimatta oikein hyvälle. Sellaiselle happamalle,  niin kuin pitikin. Sain vinkin, että leipätaikinassa voi käyttää myös hieman hiivaa, mutta koska sitä ei meillä ollut, leivoin ihan ilman sitä. Pitää jatkaa harjoituksia.

 

 

Hapanleivän juuri

 

5 dl vettä

2 rkl rasvatonta maitoa

n.0,5kg  eli n. 1 l ruisjauhoja

 

Avoimessa kattilassa kiehutetaan vettä kymmenkunta minuuttia. Veden annetaan jäähtyä (liinan alla) ja  siihen lisätään rasvaton maito ja 2 dl ruisjauhoja. Astia peitetään liinalla ja sen annetaan olla huoneen lämmössä. Päivittäin juureen lisätään 1-1,5 dl ruisjauhoja. Tätä jatketaan 5-7 vrk ja juuren annetaan hapantua. Merkkinä hapantumisesta on hapan tuoksu ja että seos alkaa kuohua.

 

 

HAPANLEIPÄ

 

1-2 dl taikinan juurta

2 litraa  vettä

3,5 rkl  =50ml  suolaa

n. 2,2 kg  ruisjauhoja

 

 

Leivontaa edeltävänä päivänä

 

Taikinan juuri liotetaan haaleaan veteen ja joukkoon sekoitetaan noin puolet jauhoista

niin että seos muistuttaa löysähköä puuroa. Taikina saa seistä huoneen lämpöisessä ja vedottomassa paikassa vuorokauden ajan. (jos huone on todella lämmin riittää 12-15 tunt.) Taikinan pohja on kunnolla hapantunut, kun se kuohuu ja maistuu sekä tuoksuu mukavan happamalta.

 

Leipomispäivänä


 

Taikinan pohjaan lisätään suola ja jauhoja, kunnes on saatu alustetuksi kiinteä ja sitkeä taikina. Sen jälkeen on muistettava ottaa talteen taikinan juurta, ellei käytettävissä ole puista taikinatiinua. Juurta pannaan pienehkön perunan kokoinen pala tai kaksi varmuuden vuoksi kaksikin palaa muovipussiin.

Pussiin ei saa jäädä ilmaa. Pakastettuna taikinan juuri säilyy vaikka kauan ja jääkaapissakin kaksi- kolme viikkoa.

 

Perusteellisen alustamisen jälkeen taikina nostatetaan noin kaksinkertaiseen kokoonsa. Leivät leivotaan ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä. Annoksesta tulee n.8 pienehköä leipää ja ne mahtuvat kahdelle pellille. Leipiä on vielä ennen uuniin panoa nostatettava tunnin pari.

 

Paistaminen : 240* n.1 tunti Sähköuunissa ei  jälkiuuni paistaminen tahdo onnistua.

Jos on puilla lämmitettävä niin lait. uuniin 220-240 ja leipien  annetaan paistua uunissa kolmisenkin tuntia,edellyttäen että uunin lämpö on tunnin kuluessa laskenut 180-200 asteeseen.

 

Valmiit leivät laitetaan leivinlaudalle ja peitetään leivinliinalla , tai jollain paksummalla jos haluaa pehmeämmän kuoren.

 

 

Ohje on KOTILIESI lehdestä vuodelta 1976

-Nna-