EDIT: Tuulille vastaus alhaalla

Viikonlopun kauppareissuilta tarttui mukaan pullo punaista elintarvikeväriä. Aikaisemmin olen kokeillut värjäystä teellä, aronialla ja kurkumalla. Silloin tarvitsin kasvivärjätyn näköisiä lankoja. Tähän löysin ohjeen Ullasta. Siitä poiketen en käyttänyt värjäykseen kattilaa, vaan kaadoin kiehuvan veden emalisoikkoon. Värjäily oli niin kivaa ja noita lankojahan riittää, että aijon harrastaa sitä myöhemminkin.
1346020.jpg
Tämä oli tälläinen kokeiluerä johon laitoin myös kaikkia pieniä pätkiä vain nähdäkseni kuinka ne käyttäytyvät. Tein liemestä kaksi erää. Ensimmäinen oli tummempi ja toista sitten jatkoin vedellä niin paljon, että siitä tuli reilusti vaalempi.

1346025.jpg
Värjäyksen jälkeen lankojen piti kuivua. Siniset mötkiät on kertakäyttöhanskoja.

1346014.jpg
Tässä sitten mötköttää valmiit vyyhdit. Ensimmäinen vasemmalta on villa-pellavasekoitetta. En ollut täysin tyytyväinen tuohon väriin. Siitä tuli sellainen vähän liian hailakka ruosteenoranssi. Hankin ehkä myöhemmim punaista väriä lisää, jolloin se pääsee uusintakierrokselle. Toisena on tuttu ja turvallinen nalle, mitä olen dippaillut vaaleammassa väriliemessä. Neljäs oli jo alunperin vaaleanpunainen, sidoin siihen tiukasti lankaa ympärille, jolloin myös alkuperäinen väri jäi näkyviin. Tummat langat ovat olleet sinisiä. Keskellä oleva ruskea oli ennen värjäystä harmaa. Toisiksi viimeinen oli raidallista seiskaveikka, mistä olin aikaisemmin tehnyt pienen sukat. Viimeinen vyyhti on 50 % puuvillaa ja 50 % tekokuitua. Tykkäisin muuten tuosta vaaleanpunaisesta väristä, mutta se tuo hieman mieleen keittiön tiskirätin. Mutta siinä langassa on selkeästi erotettavissa tekokuituiset ja puuvillaiset kohdat, jolloin lanka värjääntyi hauskasti kaksiväriseksi.

Muuten täällä elämä kulkee samaa rataa kuin ennenkin. Harjoittelunikin alkaa olemaan puolessa välissä. Ajatus lähtemisestä harmittaa jo valmiiksi. Olen todella paljon tykännyt olla tuolla. Huomenna menen ensimmäiseen yövuorooni ikinä. Vähän jännittää miten se menee. Yleensä opiskelijat tekevät vain yhden yön, mutta minä halusin tehdä kaksi.

Käsityörintamalla valitsee sellainen odottavan levoton olo. Minttumaari ei ole edennyt, enkä ole muutenkaan saanut mitään mahtavia ideoita. Niitä odotellessa...

-Nna

Tuuli kyseli tuosta kurkumalla värjäämisestä. Muistaakseni tein sen silloin niin, että keitin vettä johon heitin kaapista löytyneet kurkuman loput (vajaa ½ purkkia). Sitten vain annoin langan lillutella soikossa. En muistaakseni edes käsitellyt lankoja etikalla, mikä tietenkin olisi auttanut värin kiinnittymiseen. Lankana käytin samaa villa-pellavastekoitetta mitä tuossa punaisessa (siinä joka ei ottanut minun makuun tarpeeksi väriä). Ennen värjäystä se oli vähän sellaista beessiä. Kuva on huono, mutta ylivaloittumattomista kohdista saa aika hyvän kuvan tuosta väristä. Eli minä en ainakaan silloin onnistunut saamaan sitä kurkuman kaunista syvän keltaista väriä. Minulla väri jäi melko vaaleaksi, mutta kävi siihen tarkoituksen mihin sitä silloin suunnittelin. En tiedä, miten sitten se etikka ja vaikka ihan valkaistu lanka olisi asiaan vaikuttanut. Toisaalta, jos sitä värjäystä päättää kokeilla ja siitä tulee täysi katastrofi, niin aina löytyy mustia värejä jolla voi peittää kaiken. Tästä syystä esim. mustaa nahkaa ostaessa kannattaa kunnolla tarkistaa ettei se ole kuivunut. Sitä leikatessa voi myös nähdä välistä pilkottavan parin kesän takaisen muotivärin...

1347326.jpg