Kalojen kanssa maistuu joululeipä. Perinteisesti maustettujen- ja saaristolaisleipien sijaan halusin jotain uutta. Ideoinnin tuloksena syntyi kaljakakku. Tummaa olutta käyttäessä leivästä tuli hieman kitkerän makuista. Se oli ihan ok, mutta kyllä tavallinen lager oli tässä tapauksessa parempaa. Tai jos laittaisi vaikka puolet ja puolet. Nesteenä voisi myös kokeilla aitoa omenasiideriä, jolloin saisi hedelmäistä makua.  En ainakaan toistaiseksi vielä omista leipävuokaa, joten käytin paistamisessa irtopohjavuokaa.

Kaljakakku

5-6 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
hieman vajaa 1 tl ruokasoodaa
vajaa 1 tl suolaa
reilu 0,5 dl siirappia
3,33 dl olutta

Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää joukkoon siirappi ja olut. Laita taikina voideltuun vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 40 min. Anna leivän jäähtyä hetki ja ota se pois vuoasta.

2116154.jpg

-Nna