Saa nähdä, milloin vuosia tulee mittariin niin paljon, ettei halua enää viettää omia syntymäpäiviään. Mutta minä olen sen verran nuori, että pää pystyssä kehtaan kertoa ikäni ja haluan juhlia itseäni. Niinpä kutsuin ystäviä kahville. Tänään on taas näitä päiviä, jolloin tuntuu, että ruoka loppuu maailmasta. Jaottelin useampaan osaan näitä leipomuksia, kun en kerralla jaksa niistä niin paljon kirjoitella.

Voileipäkakku on suosikkini kahvipöydässä. Yleensä olen tehnyt sitä kylmäsavulohesta, mutta nyt repäsin ja tein sitten kakun toisin kuin perinteisesti. En tiedä näkyykö se kuinka hyvin kuvasta, mutta tämä savukalakakku on rullattu kuin kääretorttu. Hieman muokaten ohje on Hellapoliisin Savulohirullakakku.

 

Savulohivoileipäkakku

 

Pohja:

12 palaa ruispaahtoleipää

1,5 dl kasvislientä kostutukseen

 

Täyte:

300 g ranskankermaa

400 g lämmin savulohta

1/2 ruukkua tilliä

mustapippuria

ripaus suolaa

 

Pinnalle:

300 g katkaraputuorejuustoa

150 g ranskankermaa

1/2 ruukkua tilliä

1 rkl sitruunamehua

 

Koristeluun

Herneenversoja

kirsikkatomsuja

 

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois, laita tuorekelmun päälle 4x3 asetelmaan. Kostuta sopivasti kasvisliemellä. Silppua tilli ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Levitä tahna leipäviipaleiden päälle. Rullaa kuin kääretorttu tiukaksi rullaksi ja laita jääkaappiin vetäytymään. Itse annoin olla yön yli. Vinkkinä, jos tekee tosi pieniä rullia esim. neljästä palasta leipää on sushimatto oiva apuväline. Kun kakku on vetäytynyt,  sekoita päällisen aineet keskenään tahnaksi ja silppua tilli kivaksi. Levitä kakun päälle ja koristele se makusi mukaisesti.

 

En ollut ikinä tätä ennen tehnyt lihasta voileipäkakkua, mutta tällä kertaa päädyin kokeilemaan poroa ja sieniä yhdessä. Katsoin vinkkiä Kotilieden sienijuustokakusta.

 

Savuporokakku

Pohja:

1 paketti tummaa vuokaleipää

1 paketti vaaleaa paahtoleipää

n. 2 dl kasvislientä

 

Täyte 1:

100 g tuoreita herkkusieniä

200 g siitakesieniä

nippu kevätsipulia

100 g kanttarellituorejuustoa

suolaa ja pippuria maun mukaan

 

Täyte 2:

200 g kanttarellituorejuustoa

150 g poro rouhetta

 

Päällinen:

150 g ranskankermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa

1/2 ruukkua ruohosipulia silputtuna

 

Koristeeksi:

Romaine salaattia

Kirsikkatomaatteja

1/2 ruukkua silputtua ruohosipulia

100 g savustettua poron kinkkua

herneen versoja

 

Lado lasagnevuokaan pohjimmaiseksi paahtoleipää josta on poistettu reunukset ja kostuta. Paista pannulla pilkotut sienet ja sipulit. Anna jäähtyä hetki, lisää tuorejuusto ja mausta tarvittaessa. Levitä pohjalle. Laita niiden päälle ruisleivän palat, josta on poistettu reunat, muista kostuttaa. Levitä ruisleivän päälle keskenään sekoitettu tuorejuusto ja poro.  Laita päällimäiseksi vaaleaa leipää kuten alussa. Anna vetäytyä.

Sekoita keskenään päällisen ainekset, kuorruta kakku ja koritsele se mielesi mukaisesti.

 

-Nna-