Minä olen alkanut täällä parhaaksikin perinteiden vaalijaksi. Päätin opetella tekemään kotijuustoa, mitä Mummo aina välillä lapsuudessani teki. Sain äidiltä juustomuotinkin, hän kun tekee sitten Mummon tapaan juuston siivilään, jos haluaa tätä joskus tehdä. Tätä tehdessä syntyy heraa, jota voi käyttää sitten sämpylätaikinan pohjana. Mummo muisteli miten hyvää siitä tuleekaan, kyllä sinäkin olet Nna syönnyt sellaisia sämpylöitä missä on heraa.

 

Tätä tehdessä minusta oli hassua, kun omatuntoni kolkutti hirmuisesti kun heitin sen hyvän heran pois, kun en siitä kerennyt juuri silloin leipomaan. Sisäinen mummoni nalkutti. Ja kun samana päivänä vielä meni heittämään nyrkillisen piirakkataikinaa pois, sisäinen Rja-tätini aktivoitui mokomastakin tuhlailustsa. Jännä miten jotkut tilanteet tai valinnat tuovat joitakin ihmisiä mieleen.

 

 

Piimäjuusto

 

3 litraa maitoa

1 litra piimää

3-4 kananmunaa

suolaa

 

Lämmitä maito juuri kiehumispisteeseen. Sulje levy. Lisää siihen piimä, johon on varovasti sekoitettu kanamunat. Sekoita nopeasti ja jätä neste joko levylle tai hellan kulmalle. Anna olla rauhassa n. puolisen tuntia niin, että hera erottuu juustosta. Nostele massa reikäkauhalla juustomuottiin tai siivilään jonka pohjalla on kostutettu ohut sideharso. Ripsuttele kerrosten väliin suolaa. Laita juustomuotin alle kulho, jonne ylimääräinen neste valuu ja nosta juusto jääkaappiin. Halutessaan päälle voi laittaa jonkun painon. Anna olla yön yli ja kumoa juusto tarjolle. Pinnalle ripsutellaan vielä hieman suolaa

 

 

Ja jos on yhtä sotkuinen keittiössä kuin minä, tarvitaan tiskirättejä. Nämä kaksi on neulottu pellavasta. Menekki on yhteensä n. 50 g.

 

-Nna