Lauantaina kokoonnuimme Rja-tädin luokse tekemään havukransseja. Naapurista oli juuri sopivasti kaatunut kuusi, josta saimme sitten napsia oksat. Havujen hankkimiseenhan tarvitaan maanomistajan lupa. Havut kannattaa pätkiä valmiiksi hieman alle 10 cm pätkiksi. Itse käytän ainoastaan nättejä päitä. Niitä kuluu melko paljon.

2142987.jpg

Kranssia varten tarvitaan pohjakehikko. Sen voi askarrella pajusta, tai sitten yksinkertaisesti kääräisemällä hyvä määrä sanomalehteä ympyräksi. Silloin kehikko kannattaa vahvistaa maalarinteipillä tukevaksi. Kaikista helpointa tämä on silloin, kun äiti tekee homman puolesta.

 2142986.jpg

Mummo ei tehnyt Rja-tädille kehikkoa. Lieneeköhän se syynä havuköynnöksen syntyyn... Köynnös koristaa kuistin kaidetta, ja siihen tulee vielä jouluvalot.

2142991.jpg

Havuista kootaan sopivia nippuja. Itse laitan yleensä kolme suoraa pätkää, tai sitten jo on oiken haaroittuneita ja pörheitä, niin vähemmän. Niput kiinnitetään taipuisalla rautalangalla kehikkoon. Itse tykkään pyöritellä lankaa sisältä ulospäin, jolloin sitä saa samalla kiristettyä kivasti. Ideana on, että ovea vasten jäävä kohta jäisi paljaaksi. Itse laitan nippuja yhteen kohtaan aina kolme. Ensin sivuille ja lopuksi keskelle. Jokaista nippun kiinnitän erikseen rautalangalla. Kuvassa on kaksi "sivunippua".

2143057.jpg

Nippuja lisäillään limittäin edellisten päälle. Tässä vaiheessa minulle aina iskee epätoivo, ja toisten alut näyttävät paljon paremmilta. Kuitenkin lopputulos on yleensä ihan hyvä.

2143059.jpg

Valmiiseen kranssiin kannattaa taivutella samalla kertaa rautalangasta ripustuskoukku. Lopettamiskohta on ainakin minusta vaikea tehdä siististi, joten laitan siihen päälle yleensä rusetin. Joskus havujen suunnan vaihtaminen siinä kohti auttaa.

2142997.jpg

Lopuksi sitten voi halutessaan koristella kranssin. Tässä vaiheessa Rja-täti nakitettiin rusettimestariksi, jolloin itse pystyi suunnittelemaan muita koristuksia. Idi halusi kranssiinsa kullan kimallusta.

2142990.jpg

Minä puolestani päädyin tee-se-itse ratkaisuun. Idistä tonttu näytti yksinäiseltä, mutta minusta se on hieno kuin mikä.

2142993.jpg

-Nna