Avasin ruokakansiostani harvoin käytetyn kohdan, pikkuleivät. Sieltä löytyi ohje, jonka mukaan meillä on suunnilleen aina leivottu piparit. Äiti tuolla muistuttikin, kirja on WSOY:n pikkujättiläinen, Hyvä Kokki. Näistä tulee kovia, mutta odottamalla riittävän kauan, piparit pehmenevät. Taikina on tässä parasta, ja sitä sai aina syödä ihan niin paljon kuin napa veti. :) Iskä lupasi, että sitten voidaan tehdä uusi taikina, jos ensimmäinen loppuu kesken.

Vinkkejä leipomiseen: Viime vuodesta viisastuneena, laittakaa jauhoja näppituntumalla. Taikinasta saa tulla melko kovaa, jotta sen saa sitten kaulittua. Suosittelen myös taikinan laittamista muovipussiin, jolloin sen voi painella valmiiksi levyksi. Helpotta huomattavasti kaulimista ja eikä taikinaa tarvitse taistella pois kulhosta.

Tällä kertaa tein pelkkiä joulusieniä, sekä minipossuja ja pikkuisia sydämiä. Taikinanlopun kaulin levyksi, jonka väliin laitoin aurajuustoa. Toinen puoli levystä vain päälle, ja auratikut olivat valmiina leikattaviksi. Idean löysin Ihanista tomaateista. Nuo eivät oikein haluneet pysyä kunnolla kasassa.. Ja kuulema muistuttavat epäilyttävästi South Parkista tuttua Mr. Hankeyta. Mutta auran ja piparin yhdistelmä on voittamaton, toimii myös tässä.

2125428.jpg

Joulupiparkakut

2 dl siirappia
2 dl sokeria
250g voita
2 tl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta (1 tl inkivääriä, 1 tl neilikkaa, 1 tl pomeranssinkuorta)
2 tl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
1 muna
2tl ruokasoodaa
suolaa

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Anna keitoksen jäähtyä hetki ja lisää sitten muna koko ajan seosta vatkaten. Sekoita jauhoihin sooda ja suola, lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kovettua viileässä seuraavaan päivään.

Kaaviloi taikina seuraavana päivänä ohueksi levyksi. Painele muotilla pipareiksi ja voitele vedellä. Paiasta 200 asteessa n. 8 min.

-Nna