Tässä postauksessa käytettävä sana kiltti tarkoittaa kiltin tyyppistä hametta. (kirjoittajan huomio) Nimittäin sain kuulla, ettei kilttejä ommella. "Silloin kun minä olin nuori hankin 15 metriä kangasta ja laskostin siitä kiltin. Paljain jaloin kuljin, enkä edes päässyt baariin se päällä." Aloin tutustumaan kilttien maailmaan, koska jossain mielenhäiriössä lupauduin ompelemaan sellaisen Ukkosen vanhemmalle pikkuveljelle. Projektiin tarvitsin 140 cm ruudullista villasekoitekangasta, 3 nepparia ja ompelulankaa. Hyvin simppeliä siis. Apua sain Kiltitimiehet sivustolta. jossa oli ohje tee-se-itse-kiltin ompeluun.

 

Tapani mukaan ompelukonetta vaativat osat valmistuivat juuri ennen anoppelan reissua, helman ompelin käsin matkalla ja nepparit ostin vasta paikan päältä. Kuvausapuna käytin Ukkosen nuorempaa pikkuveljeä. Anoppi jo näki mielessään tuon kanssa mustan kaulusapaidan ja muutaman niittivyön. Eli ne voi vielä kuvitella tuohon.

 

 

Taakse ompelin laskokset ja laitoinpa niihin vielä tikkauksetkin. Ajattelin, että se voisi vähentää silittämisen tarvetta. Itse olin tyytymätön lopputulokseen. Lantiossa olisi voinut olla vielä enemmän tilaa ja laskokset syvempiä. Toisaalta taas, sitten ne eivät olisi menneet mitenkään järkevästi kohdilleen. Ja etureunan lärpäke olisi voinut jäädä leveämmäksi. Minulle vain iski kamala huoli siitä, että hame putoaa saajansa päältä, mokoma kun on niin hoikka. Innoissaan sitten kavensin sitä vähän liikaa, enkä enää alkanut irroittamaan vyötärökaitaletta ja muuta. Mutta fb päivityksestä päätelleen se on kuitenkin ollut jo päällä..

 

 

Syksy on lempivuodenaikani ja mielestäni se saa myös näkyä. Tämä hame on tehty jo pari vuotta sitten, mutta tykkään siitä niin paljon, että halusin esitellä sen nyt. Kangas on paksuhkoa villaa ja se on tosi lämpöinen syksyn viileissä illoissa.

 

 

-Nna-