Päätin sitten tulla tännekkin kertomaan mahtavasta ravitsemusluennosta jolla tänään olin. Ravitsemus ja lihavuus on aihe, mihin suhtaudun melko kiihkeästi. Vastustan suurinta osaa ns. kevyttuotteista ja leivontamargariinia. Tapani mukaan jakaisin mielelläni kaikille ajatuksiani, mutta sitä häiritsee kokoni. Tuntuu hölmöltä puhua asiasta painonsa alarajoilla olevan terkkari (terveysterroristi) opiskelijan kanssa, kun itse taas olen kauniisti sanottunua naisellisen muodokas. En varsinaisesti lihava, mutta painoa voisi olla laskureiden mukaan vähemmän.

Tosiaan, istuin tänään neljä tuntia ravitsemusterapeutin luennolla. Mitä pidemmälle ne etenivät, sitä paremmalle tuulelle tulin. Niiden loputtua halusin vain juosta kertomaan jollekkin oppimastani. Tästä luennoitsijasta välittyi sellainen tunnelma, että hän kohtaa asiakkaansa ihmisinä. Tämä oli niin erilaista kuin joltain terveydenhoitajilta saatu viesti ravistemuksesta.

Minun kokemuksen mukaan terkkarit ovat kovia kieltämään asioita, tai määräämään kuinka usein jotain ruoka-ainetta saa syödä. Esimerkiksi karkkia vain kerran viikossa, ja munkki kerran kuussa. Minua nauratti, kun luennoitsija kertoi lastensa joutuneen terkkarin puhutteluun, kun he syövät joka päivä karkkia. Ja heidän äitinsä on sentään ravitsemusterapeutti. Hän oli sitä mieltä, että pieni määrä karkkia (max 70 g) päivittäin on ihan ok, jos siitä tulee hyvä mieli. Samoin, kuin on ihan ok syödä jättipussi karkkia  kerran viikossa. Kummassakin oli vain olennaista se, ettei sitä tehdä nälkään tai käytetä ruoan korvikkeena. Sain tukea ajatukselleni, etten halua pitää tiettyä karkkipäivää tuleville lapsilleni.

Toinen jännä juttu oli se, että luennoitsija kertoi jonkun tutkimuksen mukaan nestemmäisen sokerin olevan pahempi, kuin esim. karkit. Vastustukseni mehuja ja muita sokeroituja ja hapokkaita juttuja vastaan sai tukea. Toisaalta tämä liittyy myös karkkiin. Voi valita, haluaako täyttää päivänsä sokerikiintiön nameilla, vai sokeroidulla jogurtilla ja mehulla. Aikuisten kohdalla listaan voisi lisätä alkoholin.

Voisin kirjoittaa hyvin pitkän postauksen aiheesta. Valmis- ja pikaruoka sai synninpäästön, ja ihminen voi elää halutessaan ilman perunaa. Kasviksia ei ole pakko tunkea joka paikkaan, oman nyrkin kokoinen annos riittää kerralla. *Miettii kouluruokaa jossa ei olisi porkkanaa* Kaurapuuro ei ole niin hyvä aamupala kuitupitoisuutensa puolesta kuin luullaan jne. Asiaa oli paljon, ja moni ihan tuttuakin. Mutta se tapa millä se ilmaistaaan... :) Uutena juttuna opin, että alle vuoden ikäisen ei tulisi syödä sormenpään kokoisia uusia perunoita, koska niissä on korkea solaniini- ja nitraattipitoisuus.  Sain myös selityksen sille, miksi hunajaa ei saa antaa alle vuoden ikäiselle. Siinä voi olla glostridium botulium bakteerin itiömuotoa, joka voi aktivoitua alle vuoden vanhan elimistössä ja erittää botuliinimyrkkyä (voimakas hermomyrkky). Seurauksena on botulismi-tila, joka aiheuttaa kuolemaan johtavan halvaustilan.

Luennon aikana sain tehtyä kämmekkäät loppuun. Näissä peukalokiila on tehty täysin kirjoittamani ohjeen mukaan. Tuli paremmat kuin noista lapasista. Löysin myös skannauksen alkuperäisestä ohjeesta, mutta se on vähän hämärä. En oikein ymmärrä, kuinka sen pitäisi toimia, kun sitä testailin koulussa. Nämä on tehty itse värjätystä veikasta 3,5 puikoilla. Se on hassua, että toiseen varteen tuli vaakaraitaa, ja toiseen spiraalia. Aloituskohtaa en katsonut mitenkään.

1556942.jpg

Kuvassa näkyy myös yksi osa Ukkoselta saamastani synttärilahjasta. Eilen tuli vähän hätä, kun huomasimme Tinttamarellin lähtevän lomalle. Pelkäsin, etteivät ne olisi sitten oikeana päivänä perillä. Nyt sainkin sitten avata paketin etukäteen. Sieltä löytyi Knit Picks harmony irtopäitä koossa 4-5-5,5. Kaapelit on kokoa 60-80-120 cm. Lisäksi sain vielä 3 mm sormikaspuikot. Mietin hetken valmiin setin tilaamista, mutta sain näin enemmän stoppareita, ja juuri sen kokoiset päät kuin halusinkin.

Lähden huomenna heti aamusta uusien tutoreiden intensiivipäiville, ja palaan sieltä pe iltana. Otan mukaan uudet tikkuni, ja snyltäni saamaa pirkka-lankaa, josta aijon tehdä jonkun ihanan huivin. Se on vaan niin vaikeaa päättää minkä sitä aloittaisi. Tänään pitäisi vielä fiksata oma mekko ja Ukkosen tunika viikonlopun peliä varten. Sitten onkin enää maanantain iso tentti, jonka jälkeen minusta tulee kesätyöläinen.

-Nna