Olen innostunut viime aikoina taas leipomisesta. Toisaalta, meillä on myös käynyt paljon vähän sellaisia harvinaisempia vieraitakin. Olen myös ottanut itselleni tavoitteeksi kokeilla jotain aivan uutta, enkä aina turvaudu vain niihin vanhoihin ja varmoihin resepteihin. Ukkosen tätsky ja serkku saivat siis kokeellista vadelma-marenkipiirakkaa.

Piirkka vuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperia, että sen saa sitten siististi siirrettyä. Ei käy niin onnettomasti, kuin minun piirakalle, joka vähän otti ja hajosin jonkin verran siirettäessä irtopohjavuoasta lautaselle. Pohja jää kosteahkoksi ja lopputulos on makea. Mutta ainakin koehenkilöt sanoivat tykänneensä piirakasta  ja metsävadelmat pitivät kauniin koostumuksensa marengin alla.

 

 

Pohja

3 keltuaista

100 g voita

0,75 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl paahdettuja kookoslastuja

1 tl leivinjauhetta

 

5 dl pakastevattuja

hieman sokeria

 

Marenki

3 munan valkuaista

1 ½ dl tomusokeria

1 tl perunajauhoja

1 tl vaniljiasokeria

1 tl sitruunamehutiivistettä

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset joukkoon. Lisää sekaan keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Taputtele taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia. Paista 175 asteessa 15 min. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset ja 1 dl tomusokeria kovaksi vaaahoksi. Lopuksi lisää viimeiset 1/2 dl tomusokeria, johon on sekoitettu perunajauhot ja vanilijasokeri. Ruikkaa sitruunamehu joukkoon ja vatkaa vielä hetki.

Lisää piirakkapohjan päälle pakastevadelmat ja halutessasi hieman sokeria. Kuorruta koko komeus marenkivaahdolla. Paista 150 asteessa kunnes marenki on päältä kauniin ruskea. Itselläni taisi mennä joku 15-20 min siinä hommassa.

 

-Nna-